Wie zijn wij

Lang voor de Bengalen waren de Belgische herders Tervuerense al in ons leven. Toen ik een klein kind was (Monique) zag ik eens een Tervueren op straat en wist vanaf toen al dat dit HET ras was voor mij. Zo’n prachtige uitstraling en schitterende kraag en vacht! ik kon deze hond niet uit mijn hoofd zetten voor vele jaren. Toen het eindelijk mogelijk was om zelf een hond te nemen was het niet moeilijk mijn toenmalige echtgenoot te overtuigen. We zijn begonnen met honden van de Fazantenhoeve en fokte daarmee onze nesten A t/m G. Na verloop van tijd zijn we op zoek gegaan naar een ander type hond en ontdekten we het show leven en zo zijn we bij de Lamar en de Schagerwaard beland voor onze Gallyon en Isis, Later kochten we bij de Lamar, Morgana v.d. Lamar en met haar hebben we eigenlijk onze lijn definitief voortgezet. Ondertussen fokken we al weer vanaf 1990. In de begin jaren fokte ik met Edwin (mijn ex) samen, vandaar ‘’van Moned‘’ als kennelnaam een samen voegsel van onze voornamen, maar nu inmiddels fok ik al vele jaren samen met mijn dochter Kayleigh die veel te vinden is op honden evenementen in Europa en omstreken terwijl ik op de dieren thuis pas. Sinds zij bij de fokkerij betrokken is zijn er ook Laekense herders in ons leven, dit staat echter op een laag pitje.. Voor ons is het belangrijk dat een hond niet alleen maar mooi is maar ook leuk kan werken.. Hij hoeft niet aan een bijtmouw te hangen bij de politiehonden training maar behendigheid en schapenhoeden op een redelijk niveau zou elke Belgische herder moeten kunnen.. Zo is bijvoorbeeld Rodin v. Moned de eerste Tervuerense Herder die de HWT (Schapenhoeden) test heeft gehaald in Nederland, waardoor hij op shows in de werkhondenklasse uitgebracht kan worden. Qua exterieur doet hij het echter ook goed op shows aangezien hij al 2 Club Speciales (Shows alleen voor Belgische Herders) in Europa heeft gewonnen. Zo zou het eigenlijk moeten zijn met elke hond en dit is dan ook ons fokdoel.. Daarbij moet een hond natuurlijk gezond zijn, wij testen al vele jaren de heupen en ellebogen, ook hebben de meeste honden van ons oog onderzoeken ondergaan en bij de de Laekense uiteraard hartecho’s. Wij hebben ongeveer 6 honden van oud naar jong, ook houden we van elk nest een pup aan die bij ons blijft zodat we kunnen bekijken of dat het weer een hoop voor de toekomst gaat worden.
Wij werken met een koopcontract en als honden om wat voor reden ook niet langer bij de eigenaar kunnen blijven komen zij altijd bij ons terug waarna wij weer op zoek gaan naar een nieuwe baas..hierbij speelt leeftijd geen rol! geen hond van onze fok heeft ooit in een asiel gezeten mogen we met trots zeggen

 

Jaren geleden na het jaren fokken van Perzen wilden we eens wat anders.. Een Oosterse kat met een actief karakter zocht ik.. Na lang zoeken op het internet kwamen we de Bengaal tegen.. Wat een fantastisch dier! Het wilde uiterlijk en het actieve, speelse, slimme en lieve karakter sprak ons meteen aan, een droomkat, een luipaard met een (huis) kattenkarakter! Zo’n kat wilde we hebben en daarmee misschien de fokkerij weer gaan oppakken. Snel daarna zijn we bij een Bengalen fokker gaan kijken en waren meteen hopeloos verliefd.. we gingen naar huis met ons eerste fokpoesje ”Kajama” , een Marble meisje. Dit is inmiddels al weer jaren geleden en nu mogen we met trots zeggen dat we al weer vanaf 2005 Bengalen fokken, geen bevlieging dus maar een passie. Na Kajama is onze groep uitgebreid in de loop der jaren naar ongeveer 15 Bengalen.. Kajama is ondertussen overleden maar haar dochter Brandy is nog bij ons en geniet van een heerlijk relaxed pensioen. We zijn inmiddels totaal verslingerd geraakt aan dit ras en kunnen ons leven niet meer voorstellen zonder deze bijzondere katten..Door regelmatig te importeren en vele contacten over de hele wereld proberen we een gezonde mooie kat te fokken die een goed karakter heeft. Bengalen zijn stout en ondernemend, ik zeg wel eens ‘’ Monkeys in a Spotted catsuit’’. Geen kat voor iedereen, het levendige en soms roekeloze karakter moet je aanspreken. Ze vragen veel aandacht en kunnen snel vereenzamen, het is dan ook verstandig om aan een maatje te denken bij de aanschaf van een kitten, ideaal is natuurlijk een tweede Bengaal maar een ander actief ras of een hond kunnen ook een prima speelkameraadje zijn. Een Bengaal is zeker geen kat die uren per dag alleen kan zitten

 

Onze belangrijkste doelen van het fokken is natuurlijk de gezondheid, karakter en het wilde uiterlijk met de grote rozetten.. We hebben meerdere keren per jaar een nestje met voornamelijk Brown tabby Rozetted Bengalen.. Onze kittens groeien op in de huiskamer tussen de andere katten en onze honden.. Onze kittens staan bekend om hun ontzettende lieve knuffel karakters wat wij ook ontzettend belangrijk vinden! Omdat ze vanaf dag 1 in ons dagelijks leven worden opgenomen zijn ze alle huiselijke situaties gewend.
Wij doen alle gezondheidstesten wb ziektes die bij Bengalen voorkomen en screenen al jaren op HCM, een akelige hartziekte die helaas bij alle katten (en ook mensen) voorkomt en niet alleen bij raskatten maar ook bij de huis tuin en keuken kat.
Onze katten zijn altijd bij ons en er leeft niemand in afzondering, ze zijn in de eerste plaats onze huisdieren, hierdoor moeten we soms wel eens de moeilijke beslissing nemen om een kat uit huis te plaatsen als die onrust in de groep veroorzaakt. We willen dat onze katten in pais en vree met elkaar leven en doen er dan ook alles aan om deze situatie te handhaven.

 

Onze katers hebben een ruim binnen verblijf en leven altijd in gezelschap met een andere kat, zij hebben onbeperkt toegang tot een eigen buitenverblijf en komen ook regelmatig in de grote buiten ren die in verbinding staat met het huis. De katten die in huis leven kunnen altijd 24 uur per dag via een kattenluik in de keukendeur naar buiten om in de bomen te klimmen of in het waterloopje te spelen. Ze kunnen daar heerlijk rennen en racen op hun eigen ruim 100 m2 gras en bos. De ren is van boven open zodat het mogelijk is om zo hoog mogelijk in de bomen te klimmen waar dan ook gretig gebruik van word gemaakt, zo buiten in een natuurlijke,maar veilige, omgeving komt een Bengaal pas echt tot zijn recht!

 

Wat begon als een idee en een droom begint vorm te krijgen. We fokken inmiddels nu zo vanaf 2005 onder de cattery naam ‘WOWBengals’ en onze katten wonen inmiddels over de hele wereld. De katten waar we mee fokken worden jaarlijks op erfelijke ziektes getest zoals de hartziekte HCM. Al onze kittens vertrekken met een koopcontract waarin de garanties staan beschreven en zijn uiteraard volledig ingeënt en meerdere malen ontwormd. Wij horen graag af ten toe hoe het gaat met onze kittens en vinden het altijd leuk om foto’s te ontvangen, ook staan we altijd klaar om U met raad en daad terzijde te staan. Spreekt dit verhaal U aan, neem contact met ons op om onze katten en ons te ontmoeten. Wij testen al onze katten op de bloedziekte PK-Def en de oogziekte PRA zodat wij alleen gezonde kittens op de wereld willen zetten.

 

Monique & Kayleigh

WOWBengals & v. Moned.

Froombosch (Groningen)